Sladké dobroty

Teplé Teplé
Slané dobroty

Teplé Teplé
Netradiční dobroty

Teplé Teplé
Žahour s tvarohovými knedlíky Hodnocení Hodnocení Hodnocení
Náhled
Doba přípravy: 60 min

Typ přípravy: Vaření

Dobrota: Teplá, Sladká
Ingredience
  • 0Na omáčku -
  • borůvky - 1/2 kg
  • citronová kůra -
  • cukr - 50 g
  • máslo - 1 PL
  • skořice -
  • škrobová moučka - 1 KL
  • smetana nebo plnotučné mléko - 1 sklenice
  • sůl -
  • voda - 1 sklenice
  • z Na knedlíky - 1/2 kg měkkého tvarohu, 300 g hrubé krup
Ingredience

Na misce přelijeme krupici mlékem, aby nabobtnala a poté dobře utřeme s tvarohem, žloutky a solí. Nakonec zlehka přimícháme sníh z bílků. Utvoříme knedlíky o průměru asi 5 cm a vaříme ponořené do vroucí vody 10 minut. Mezitím si připravíme omáčku. Borůvky propereme, přidáme k nim cukr, máslo a špetku soli, podlijeme vodou a vaříme. Rozvařené borůvky rozmícháme a zahustíme škrobovou moučkou nebo moukou rozmíchanou v mléce. Ochutíme skořicí a strouhanou citrónovou kůrou. Rozkrájené knedlíky přelijeme omáčkou a podáváme.<br /> <br /> Pendina poznámka:<br /> Pokud chcete, aby vynikla chuť a vůně borůvek, je nejlépe se držet základního receptu na žahour: 500 g borůvek, cca 80 g cukru, lžíce másla, 1/4 l smetany, lžíce hladké mouky a sklenice vody. <br /> V některých místech jižních Čech se do žahouru přidává i strouhaný tvaroh s vanilkovým cukrem a vynechává se skořice.
Přidat komentář
Jméno: Oveření (vepište výsledek): dva krát dva =