Rybí závitky |
![]() ![]() |

- bílá veka - 3 krajíčky
- čerstvě mletý pepř - bílý
- cibule - malá
- citronová šťáva -
- máslo - 60 g
- mléko -
- olej - 2 lžíce
- plátky rybího filé - 4 (asi 600 g)
- sekaná petrželka - 1 lžíce
- sůl -
- žampiony - 150 g

Veku nakrájíme na kostky a namočíme do mléka. Cibuli oloupeme a nadrobno posekáme. Žampiony nasucho očistíme a rozkrájíme na plátky. Na polovině rozpáleného másla zesklovatíme cibuli, přidáme žampiony a opečeme doměkka. Vmícháme petrželku, osolíme a opepříme. Veku vymačkáme a vmícháme do žampionů.<br /> Filé necháme rozmrazit, opláchneme, osušíme. Krátké filety podélně rozpůlíme, dlouhé filety překrojíme příčně na dvě půlky, osolíme, opepříme a pokapeme citronovou šťávou. Do každého plátku dáme trochu nádivky, stočíme a ovážeme nití nebo uzavřeme párátky, případně špejlemi. Na pánvi rozehřejeme zbylé máslo s olejem a osm závitků na tuku opékáme ze všech stran asi 15 minut. Závitky také můžeme narovnat do vymaštěné nízké zapékací mísy a péct je v troubě. Lze je i uvařit v páře, ale velmi chutné budou, jestliže je obalíme v klasickém trojobalu a osmažíme.<br /> Opečené rybí závitky přeložíme na mísu vystlanou listy tzv. čínského zelí nebo hlávkového či ledového salátu a necháme chladit. Podáváme je se studenou křenovou omáčkou, smetanovým křenem, ozdobené posekaným koprem nebo koriandrem a kolečky či dílky citronu.<br />
