Sladké dobroty

Teplé Teplé
Slané dobroty

Teplé Teplé
Netradiční dobroty

Teplé Teplé
Pomerančový salát Hodnocení Hodnocení Hodnocení
Náhled
Doba přípravy: 35 min

Typ přípravy: Chlazení

Dobrota: Studená, Sladká
Ingredience
  • cukr - 1 lžíce pískového
  • koňak - 2 1/2 lžíce
  • loupané pistácie - 80 g
  • máslo - 20 g
  • mletá káva - 5 lžiček
  • mletá skořice - špetka
  • pomeranč - 6
  • strouhaná hořká čokoláda - 60 g
  • zralé banány - 4
Ingredience

Pomeranče nejprve pečlivě omyjeme pod tekoucí horkou vodou a utřeme dosucha. Potom je oloupeme a očištěnou kůru nakájíme ostrým nožem na tenounké nudličky. Ty chvilku povaříme ve vroucí vodě, slijeme a necháme okapat.<br /> Pak pečlivě odstraníme z pomerančů také bílou vrstvu a rozebereme je na jednotlivé dílky. Z každého dílku odstraníme rovněž tenkou blanku, takže nám zbude jen čistá masa.<br /> Mezitím si svaříme pět lžiček mleté kávy spolu se skořicí ve zhruba 200 ml vody a přecedíme přes kávový filtr nebo husté sítko. V ještě horké kapalině pak rozmícháme najemno nastrouhanou čokoládu a nakonec přilijeme koňak a znovu promícháme.<br /> Potom si oloupeme všechny banány, které nakrájíme na kolečka silná přibližně 1 cm. Promícháme je s dílky pomeranče a nudličkami pomerančové kůry a společně vložíme do čokoládovo-kávové směsi a znovu opatrně promícháme.<br /> Ovocný salát rozdělíme na dezertní talíře, do kompotových misek nebo pohárů. V teflonové pánvi nejprve lehce opražíme pistáciová jádra, vyjmeme je a pak v ní připravíme z másla, vody a cukru karamel. Jen pozor, aby se nepřipálil. Nakonec do něj přisypeme pistácie. Zkaramelizovanými pistáciemi posypeme salát před podáním.<br />
Přidat komentář
Jméno: Oveření (vepište výsledek): dva krát dva =