Sladké dobroty

Teplé Teplé
Slané dobroty

Teplé Teplé
Netradiční dobroty

Teplé Teplé
Pestrý salát harlekýn Hodnocení Hodnocení Hodnocení
Náhled
Doba přípravy: 25 min

Typ přípravy: Chlazení

Dobrota: Studená, Netradiční
Ingredience
  • čerstvé zelené natě a bylinky -
  • hrášek - 2 pol. lžíce z konzervy
  • jablka - 2 rajská
  • máslo - 30 g
  • olivy bez pecek - 50 g
  • pepř -
  • rostlinný olej - 2 pol. lžíce
  • rýže - 200 g
  • šťáva z citronu - nebo ocet
  • sůl -
  • syrová (nepálivá) paprika - 1
  • syrová okurka (salátovka) - 2
Ingredience

Dobře propláchnutou rýži uvaříme v mírně osolené vodě, do které jsme přidali malý kousek másla. (Pokud máme naspěch, můžeme použít samozřejmě také rýži předvařenou.) Uvařenou rýži slijeme., propláchneme ji přes cedník studenou vodou a po okapání ji přemístíme do hluboké mísy, kde ji necháme vychladnout. Oloupeme salátové okurky a rozkrájíme je na malé kousky. Od omyté syrové papriky (nejlépe červené nebo jasně žluté) odřízneme stopku, vykrojíme semeník, pečlivě ji vypláchneme a nakrájíme ji na malé kostičky. Vypeckované olivy nakrájíme na tenké kroužky. Veškerou rozkrájenou zeleninu přidáme do mísy k rýži. Také rajčata rozkrájíme na malé kousky a přimícháme je k salátu. Na závěr přidáme zelený hrášek (konzervovaný necháme dobře okapat). Nyní si připravíme zálivku: 2 polévkové lžíce rostlinného oleje smícháme se šťávou z jednoho citronu (lze nahradit případně octem), dle chuti osolíme a opepříme. Salát touto směsí přelijeme a vše pečlivě promícháme, nejlépe speciálním salátovým příborem (lžíce a vidlička).<br /> Před podáváním na stůl salát ještě ozdobíme několika snítkami čerstvého kopru, zelené petrželky, případně jinými voňavými bylinkami.<br />
Přidat komentář
Jméno: Oveření (vepište výsledek): dva krát dva =