Sladké dobroty

Teplé Teplé
Slané dobroty

Teplé Teplé
Netradiční dobroty

Teplé Teplé
Moravské koblihy Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení
Náhled
Doba přípravy: 20 min

Typ přípravy: Kynutí

Dobrota: Teplá, Sladká
Ingredience
  • droždí - 30 g
  • hladká mouka - 500 g
  • krupicový cukr - 40 g
  • máslo - 40 g
  • nastrouhaná kůra z citronu - 1 ks
  • rum - 1 lžíce
  • sůl - špetka
  • vlažné mléko - 250 ml
  • zavařenina na plnění - 200 g
  • žloutek - 4 ks
Ingredience

V misce nebo hrnku rozetřete droždí se lžící cukru a mouky. Zřeďte čtyřmi lžícemi vlažného mléka. Kašičku dejte na teplé místo asi na čtvrt hodiny kynout; směs začne pěnit.<br /> V míse utřete máslo se zbylým cukrem do pěny a postupně zatírejte jeden po druhém žloutky. Pak vlijte vzešlé droždí, rum, přidejte sůl, nastrouhanou citronovou kůru, mouku a s mlékem zpracujte na hladké a vláčné těsto. Mísu přikryjte a nechte na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout.<br /> Na lehce pomoučněné pracovní ploše těsto rozválejte na asi centimetr silnou placku. Sklenkou naznačte kolečka – těsně vedle sebe, aby vám nezbylo moc odkrojků. Na polovinu koleček naklaďte lžičkou trochu zavařeniny (nedávejte jí moc, koblihy by při smažení šly ke dnu), zbylá kolečka dokrojte. Položte na zavařeninu, okraje důkladně přitlačte a ještě jednou vykrojte skleničkou. Okraje budou hladké a pevně spojené. Pak koblihy lehce poprašte moukou a nechte na utěrce ještě asi čtvrt hodiny kynout.<br /> Tuk rozehřejte v menším hlubším kastrolu. Vhoďte do něj drobek pečiva; pokud tuk začne prskat, je už dost horký. Opatrně vkládejte koblihy, smažte je dozlatova (asi pět minut) a vyjímejte drátěnou naběračkou. Nechte na vrstvě ubrousků okapat přebytečný tuk a podávejte pocukrované.<br /> Příprava nám zabere 20 minut +( 1¼ hodiny kynutí) + 20-25 minut smažení<br />
Přidat komentář
Jméno: Oveření (vepište výsledek): dva krát dva =
zbynek, 12. 2. 2010
jsou fantastycke jen se ponich zaprasilo
zbynek, 12. 2. 2010
jsou fantastycke jen se ponich zaprasilo
zbynek, 12. 2. 2010
jsou fantastycke jen se ponich zaprasilo
darca, 13. 1. 2010
jsou velmi chutne a proste dajise jist dobrou chut