Sladké dobroty

Teplé Teplé
Slané dobroty

Teplé Teplé
Netradiční dobroty

Teplé Teplé
Mlži po námořnicku Hodnocení
Náhled
Doba přípravy: 50 min

Typ přípravy: Zapékání

Dobrota: Teplá, Netradiční
Ingredience
  • 0Na omáčku - 30 g másla, 40 g mouky, 200 ml mléka
  • bílé přírodní víno - 500 ml
  • cibule - 1
  • malý pórek - 1
  • máslo - 40 g
  • mrkev - 1
  • očištěných a uvařených mlžů - 300 g
  • stroužky česneku - 2
  • zelená petrželka - 1 svazek
Ingredience

Cibuli a česnek oloupáme a nakrájíme nadrobno, pórek omyjeme a nakrájíme na kolečka, mrkev oškrábeme a rozkrojíme podél na 4 kousky. Připravenou zeleninu zalijeme polovinou vína, na mírném ohni vaříme asi 15 minut a pak přecedíme. Vývar uchováme, zeleninu nevyhazujeme, můžeme jí použít druhý den do jiného pokrmu, třeba do rizota.<br /> <br /> Uděláme si bešamelovou omáčku, zředíme ji vývarem ze zeleniny a vínem. Za stálého prošlehávání necháme přejít var. Mlže poklademe do ohnivzdorné nádoby, pokryjeme kousky másla a zalijeme bešamelem. Zapékáme 10 minut v troubě rozehřáté na 200°C. Podáváme posypané nasekanou zelenou petrželkou.<br /> <br /> Poznámka na konec. Kdo má chuť a čas zakoupí si škeble, nebo mušle živé. Jsou k dostání v obchodních sítích Tesco, Globus, Macro atd. V cizině jsou k mání ve specializovaných obchodech. Kdo mlže konzumuje, ví kam je chodit nakupovat. Pod tekoucí vodou se kartáčem řádně operou a otevřené škeble se vyhodí. Jsou nepoživatelné. Poté se celá porce vhodí do vařící vody a nechá se 5 až 10 minut táhnout. Mlži se vyjmou ze skořápek a popřípadě se ještě dočistí od trávy... Jednodušší je koupit si mlže již vyloupané a v neutrálním láku. Jsou opět k dostání v obchodních řetězcích, jak psáno výše. Je to sice dražší, ale bez práce. Ty potom jenom propláchneme pod tekoucí vodou a použijeme jak psáno v receptu. Mlži jsou již uvařeny.
Přidat komentář
Jméno: Oveření (vepište výsledek): dva krát dva =