Sladké dobroty

Teplé Teplé
Slané dobroty

Teplé Teplé
Netradiční dobroty

Teplé Teplé
Krémová rajčatová polévka Hodnocení Hodnocení Hodnocení
Náhled
Doba přípravy: 60 min

Typ přípravy: Vaření

Dobrota: Teplá, Slaná
Ingredience
  • bobkový list - 1
  • cukr -
  • hladká mouka -
  • hovězí vývar - 1 l
  • máslo - 50 g
  • pórek - 1
  • rýže - 3 lžíce
  • sekaný kopr - 2 lžíce
  • sladká smetana - 100 ml
  • velká měkká zralá rajčata - 3
  • zrnka pepře - a nového koření - 3
Ingredience

Rajčata omyjeme a rozkrájíme na kostky. Pórek důkladně opereme, osušíme a nakrájíme na kolečka. Zesklovatíme na rozehřátém másle, vmícháme rajčata. Pod pokličkou podusíme a potom vše propasírujeme přes síto, případně rozmixujeme a přecedíme.<br /> Rýži propereme pod tekoucí vodou, spaříme, zalijeme větším množstvím studené vody a vaříme asi 20 minut. Scedíme, necháme okapat a uchováváme v teple.<br /> Rozehřejeme zbylé máslo, osmahneme na něm mouku a za stálého míchání zaléváme hovězím vývarem. Uvedeme do varu a přidáme rozmixovanou zeleninu, celý pepř, nové koření a bobkový list, osolíme. Vaříme 20 minut a během vaření sbíráme vzniklou pěnu. Poté ještě jednou přecedíme, vmícháme smetanu, podle potřeby přisolíme, příp. přisladíme, a polévku prošleháme. Rozdělíme do talířů, do každého vložíme kopičku vařené rýže a posypeme sekaným koprem. K polévce můžeme podávat teplé toasty.<br /> Rajčatovou krémovou polévku můžeme připravit nejen z čerstvých rajčat, ale i ze sterilovaných, případně z rajské šťávy a rajčatového protlaku.<br />
Přidat komentář
Jméno: Oveření (vepište výsledek): dva krát dva =