Sladké dobroty

Teplé Teplé
Slané dobroty

Teplé Teplé
Netradiční dobroty

Teplé Teplé
Domácí tvaroh Hodnocení Hodnocení Hodnocení
Náhled
Doba přípravy: 5 min

Typ přípravy: Pečení

Dobrota: Studená, Slaná
Ingredience
  • mléko - 2litry a více
  • šlehačka - nebo smetana
Ingredience

Nejlepší je použít čerstvé mléko od nějakého soukromníka. Pokud ta možnost není dá se použít plnotučné "čerstvé" mléko z ochodu a smíchat ho se šlehačkou nebo alespoň 10% smetanou. Nehodí se trvanlivé mléko a šlehačka, protože nekysne, ale hořkne.<br /> Mléko se nechá při pokojové teplotě zkysnout. Nemusí být zkyslé tak, že se odděluje syrovátka, stačí když je jen "nakyslé". Většinou stačí do druhého dne nebo se pro urychlení přidá lžíce vinného octa.<br /> Pak se mléko pomalu zahřívá na teplotu cca 50 stupňů. (na hodně měkký tvaroh stačí cca 40 stupňů - čím je teplota vyšší, tak je potom tvaroh sušší a tvrdší)<br /> Pak se mléko nechá přiklopené pomalu vychladnout. (nejlepší je vypnutout elektrickou plotýnku a nechat ho tam stát, pokud chceme tvrdý tvaroh na strouhání tak se to scedí ještě horké a zatíží talířkem.<br /> Po vychladnutí se slije syrovátka (nevyhazujeme - je moc dobrá na osvěžení, hlavně v létě) a tvaroh se nechá buď jen okapat na sítu (cedníku) nebo se přes plátno ještě trochu vymačká a je připravený k požití :o)<br /> <br /> Kolik přesně tvarohu je ze dvou litrů mléka nedovedu přesně říct. Hodně záleží na kvalitě mléka. Z kupovaného mléka je ho podstatně míň než z domácího a není tak dobrý. <br /> Z toho je poznat, co se prodává :o(
Přidat komentář
Jméno: Oveření (vepište výsledek): dva krát dva =