Domácí mléčné rohlíky |
![]() ![]() ![]() |

- cukr - 1 lžička
- droždí - 30 g
- máslo - 30 g
- mléko - 250 ml
- polohrubá mouka - 500 g
- sůl - půl lžičky
- žloutek - 1

Prosijeme mouku do mísy, uprostřed uděláme důlek a do něj uděláme z mléka a droždí kvásek. Přikryjeme trochou mouky a necháme vykynout asi 15 minut. Mezitím rozpustíme máslo a smícháme ho s cukrem a solí. Přidáme do kvásku a zpracujeme těsto. Hotové těsto rozdělíme asi na 15 dílků, ty vyválíme do oválu a ohneme do tvaru rohlíku. Plech na pečení vyložíme papírem, rohlíky na něj naskládáme a necháme ještě asi 15 minut vykynout. Vykynuté rohlíky potřeme rozšlehaným žloutkem, dáme do trouby vyhřáté na 220 °C a cca 12 - 15 minut (dozlatova) pečeme.
