Sladké dobroty

Teplé Teplé
Slané dobroty

Teplé Teplé
Netradiční dobroty

Teplé Teplé
Domácí houstičky Hodnocení Hodnocení
Náhled
Doba přípravy: 35 min

Typ přípravy: Kynutí

Dobrota: Studená, Sladká
Ingredience
  • cukr - kávová lžíce
  • droždí - kostka
  • mléko - 1/4
  • polohrubá mouka - 500
  • sůl - kávová lžíce
  • tuk na plech - 1 ks
  • vejce na potření - 1 ks
Ingredience

Mouku prosejeme do mísy, vmícháme sůl a zaděláme kváskem z droždí, šálku vlažného mléka, cukru a lžičky mouky. Přidáme zbylé vlažné mléko, změklý tuk, rozšlehané vejce, promícháme a na pomoučeném vále vypracujeme hustší těsto. Vložíme do mísy, posypeme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teple vykynout. Z vykynutého těsta lžičkou vykrájíme kousky, na pomoučeném prkénku je rozválíme a vždy tři válečky spleteme do housky. Z delších válečků tvarujeme preclíky. Pečivo rozložíme na pomaštěný plech, necháme chvilku kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme solí, mákem, kmínem, sezamem nebo vločkami a v předehřáté troubě pečeme dozlatova. Chceme-li tvarovat rohlíky, musíme těsto vyválet na plát, vykrájet trojúhelníky, jeden růžek povytáhnout a rohlík svinout.
Přidat komentář
Jméno: Oveření (vepište výsledek): dva krát dva =