Sladké dobroty

Teplé Teplé
Slané dobroty

Teplé Teplé
Netradiční dobroty

Teplé Teplé
Chobotnice s bramborami Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení Hodnocení
Náhled
Doba přípravy: 60 min

Typ přípravy: Vaření

Dobrota: Studená, Netradiční
Ingredience
  • brambory -
  • česnek -
  • chobotnice -
  • olivový olej - panenský
  • pepř -
  • petržel -
  • sůl -
Ingredience

Možná pojedete k moři a mohl by se hodit tento jednoduchý, ale velmi oblíbený recept. Neudávám množství, protože na tom celkem nezáleží. Pokud chcete jíst chobotnice s bramborami (předkrm), poměr může být 2:1, pokud je více stolovníků a chcete jíst brambory s chobotnicí, tak prostě přidáte brambory.<br /> <br /> Čerstvou chobotnici z rybárny vám na žádost očistí (pokud je již očištěná je asi rozmražená).<br /> Pokud ji ulovíte sami, obraťte hlavu naruby jako ponožku, odstraňte to co vám vadí a hlavu zase obraťte na líc. Zkontrolujte přísavky na chapadlech jestli jsou čisté, bez písku. Nejlepší chobotnice mají dvojitou řadu přísavek na chapadlech, žijí na skalách a neobsahují písek.<br /> Chobotnici držíme za hlavu a 4-5 krát ponoříme chapadla do vroucí vody BEZ SOLI, potom ji ponoříme celou a vaříme. Vidličkou nebo špičkou nože zkontrolujeme měkkost v horní části chapadel. Pozor, převařené maso se trhá a může být tuhé. Délka vaření je závislá na velikosti chobotnice. Počítejte asi 20 minut na každých 500 g váhy. Můžete přidat do vody trochu kořenové zeleniny a bobkový list. Sůl přidávám až odstavím z plotny, nebo až v míse. Obecně všichni hlavonožci se připravují bez soli, aby maso neztvrdlo.<br /> Uvařenou chobotnici nakrájíme na kousky, odstraníme oči dole na hlavě a zobák na konci chapadel (je to jednodušší u vařené chobotnice než za syrova).<br /> <br /> Očištěné brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na větší kousky.<br /> <br /> Česnek: někdo jen potře rozkrojeným česnekem mísu, někdo ho dává pokrájený na plátky. Já dávám napočítané větší kousky a potom hlásíme, kdo je našel. Pokud salát zbude, česneková chuť převálcuje ostatní vůně.<br /> <br /> Pokrájené brambory s kousky chobotnice v míse osolíme, opepříme, štědře posypeme nasekanou petrželkou, polejeme olivovým olejem a zlehka promícháme.<br /> <br /> Podáváme vlažné, jsou dobré i studené.
Přidat komentář
Jméno: Oveření (vepište výsledek): dva krát dva =
Robert, 26. 3. 2011
cool!!!!!!super!!!!!!mnam!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!