Chlebový dort |
![]() ![]() ![]() |

- džem z černého rybízu - 230 g
- jablečné pyré - 900 g
- krupicový cukr - 2 lžíce
- máslo - 40 g
- smetana ke šlehání - 300 ml
- tmavý chleba bez kůrky - 230 g

Chleba natrháme nebo nakrájíme na kousky, které smícháme s cukrem a rozmixujeme. Rozpustíme máslo a přidáme ho do směsi chlebu s cukrem a tu několik minut opékáme za stálého míchání. Potom odstavíme a necháme směs chvíli odstát. Na dno obdélníkové skleněné mísy nebo jiné vhodné nádoby naneseme asi polovinu jablečného pyré, na ni dáme také asi polovinu džemu a posypeme polovinou chlebové směsi. Potom opět to samé opakujeme s druhou polovinou surovin a poslední vrstvu tvoří chléb. Ze smetany vyšleháme tuhý krém a ten naneseme nahoru na chlebovou vrstvu. Necháme v lednici několik hodin odležet, aby se prolnuly všechny chutě.
